Κυριακή, 7 Αυγούστου
Home>>Travel>>Σέριφος, ένας τόπος γεμάτος μνήμες
σέριφος-ένας-τόπος-γεμάτος-μνήμες
TravelΕλληνικά Νησιά

Σέριφος, ένας τόπος γεμάτος μνήμες

σέριφος-ένας-τόπος-γεμάτος-μνήμες
@travellernotesgr — instagram – traveller_notes

Το ταξίδι στη Σέριφο

Σέριφος, ένας τόπος γεμάτος μνήμες, ένα «επαναστατικό» νησί με μια τραγική ιστορία που πολλοί δεν γνωρίζουν. Κάποια καλοκαίρια πίσω κλείνοντας ακτοπλοϊκά για Σίφνο, εντοπίσαμε για πρώτη φορά την Σέριφο.

Οι μέρες των διακοπών μας μπορούσαν να χωρέσουν 48 ώρες επιπλέον ή κοινώς δυο βραδιές στη Σέριφο! Έτσι και έγινε.

Φυσικά όταν κλείνεις τελευταία στιγμή διακοπές δεν βρίσκεις εύκολα διαμονή, αλλά εμείς δεν πτοηθήκαμε γιατί η Σέριφος διέθετε οργανωμένο camping.

Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για την διαμονή μας στο camping δες το αντίστοιχο άρθρο μας (πατώντας εδώ).

Η ενέργεια του νησιού

Η Σέριφος βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, σε απόσταση μόλις 2 ωρών από το λιμάνι Του Λαυρίου και λίγο παραπάνω από το λιμάνι του Πειραιά.

Η Σέριφος είναι αυθεντική και διακρίνεται για την απλότητα της. Από τις πρώτες στιγμές στο νησί διακρίνεις μια διαφορετική αύρα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Δεν είναι ένα νησί φτιαγμένο για τους τουρίστες, αλλά για τους ανθρώπους του. Οι ρυθμοί είναι άκρως χαλαροί, οι κάτοικοι είναι φιλικοί και θα σου πουν τις ιστορίες τους ή για την «κόντρα» τους με την Σίφνο.

Σέριφος: Ένας τόπος γεμάτος μνήμες @travellernotesgr

Ζωντανές μνήμες

Η Σέριφος έχει άγρια ομορφιά και έχει γίνει ιστορικά «γνωστή» για τον πλούτο της σε κοιτάσματα μετάλλων. Τα μεταλλεία της Σερίφου, εξελίχθηκαν σε σημείο αναφοράς ταξικών συγκρούσεων.

Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς μέτρα προστασίας στοίχησαν ανθρώπινες ζωές. Το κλίμα στη Σέριφο κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 1916.

Στις 7 Αυγούστου ξεκίνησε η απεργία των εργατών και λίγες μέρες μετά η χωροφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον των μεταλλωρύχων και ντόπιων. Υπάρχουν πολλές ιστορικές πηγές για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, στις επίσημες σελίδες του νησιού αλλά και καταγραφές από πολιτικούς αναλυτές.

Εμείς επισκεφθήκαμε μια σχετική έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, που στεγάζονταν στο Μέγα Λιβάδι.

Ωστόσο οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές καθώς οι πληγές στους βράχους του νησιού από τις εξορύξεις είναι ακόμα εκεί. Τα ερείπια και οι σιδεροκατασκευές εκείνης της περιόδου, έχουν γίνει ένα με το τοπίο.

Η Σέριφος σαν νησί εκπέμπει κάτι ανοίκειο και οικείο ταυτόχρονα, εγώ την ένιωσα σαν έναν δικό μου τόπο.


2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »