Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου
Home>>Travel>>Θράκη: Ανάμεσα σε δυο κόσμους
θράκη-ανάμεσα-σε-δυο-κόσμους
TravelΗπειρωτική Ελλάδα

Θράκη: Ανάμεσα σε δυο κόσμους

Ξεκινά μια νέα σειρά άρθρων με σκοπό την ανάδειξη της Θράκης. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι μια πρώτη γνωριμία με τον Νομό Ροδόπης και τα πέριξ του νομού.

Στην ουσία γράφοντας το άρθρο ως αφετηρία έχω το χωριό μου, τον Ίασμο. Ο Ίασμος ή αλλίως Γιασεμί, βρίσκεται ανάμεσα στον Νομό Ξάνθης και Ροδόπης.

Έτσι έχω και εγώ την Θράκη στο μυαλό μου, ανάμεσα σε δυο κόσμους.

Βασικές πληροφορίες

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Θράκη έχει τρεις βασικούς νομούς τον Νομό Ξάνθης, τον Νομό Ροδόπης και τον Νόμο Έβρου.

Αντίστοιχα οι πρωτεύουσες των νομών είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη. Η Θράκη συχνά συσχετίζεται με την φοιτητική ζωή ή τον στρατό και όχι άδικα.

Στους τρεις νομούς της συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο αξιόλογα Πανεπιστήμια της χώρας. Ακόμα ως γνωστόν ο ποταμός Έβρος, αλλά και τα η οροσειρά της Ροδόπης είναι φυσικά σύνορα της Ελλάδας, με έντονη τη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και με πολλά στρατόπεδα. Ωστόσο η Θράκη είναι πολλά παραπάνω.

Με μια πρώτη ματιά

Η Θράκη είναι ένας τόπος απομακρυσμένος και ίσως ξεχασμένος για πολλούς. Σπάνια θα ακούσεις κάποιον να σου πει ότι πήγε για διακοπές στην Θράκη, εκτός αν μιλάει για το Καρναβάλι της Ξάνθης.

Πέρα από αυτό θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών της, προέρχεται από τις γειτονικές χώρες και δεν είναι εγχώριος.

Η Θράκη είναι ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, ιδιαιτερότητες, με έντονο πολιτισμικό ενδιαφέρον και με πολύ φιλόξενους ανθρώπους.

Η δική μου Θράκη

Ακολούθησε με λοιπόν σε αυτή την πρώτη βόλτα που έχει σκοπό να σου δείξω την ομορφιά αυτού του τόπου.

Χωρίς πολλά επίθετα ή υπερβολές, αλλά όπως πραγματικά βλέπω με τα δικά μου μάτια την Θράκη. Με αφετηρία, το χωριό Ίασμος:

1. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού.

2. Ο ποταμός Κομψάτος

Ο ποταμός Κομψάτος είναι γνωστός για τα προστατευόμενα είδη, τα αρπακτικά πουλιά και την πλούσια ιχθυοπανίδα.

3. Ο Προφήτης Ηλίας

Λίγο πιο ψηλά θα βρεις το μικρό βουνίσιο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, μέσα στο πράσινο. Κάθε Ιούλιο, στο χωριό διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την εορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

4. Η καθημερινότητα

Χρώματα,χαμογελαστοί άνθρωποι, ψαλμωδίες δυο κόσμων, ομορφιά!

5. Ο παλιός σταθμός των τρένων

Αν επιθυμείς να δεις και άλλα για τον Ίασμο, μπορείς να επισκεφτείς την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Πατώντας εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »